Uiteraard wil je de student de beste begeleiding geven die mogelijk is. Want je wil ook dat dit project jou iets oplevert. Met de tips en tricks van Cevora wordt het vast en zeker een succes.
De mentor
De mentor staat in voor de begeleiding en opleiding van de student op de werkplek. Hij bewaakt dat de student de nodige competenties verwerft die vooraf vastgelegd werden. De mentor speelt dus een heel belangrijke rol in het succes van het project.
De mentor is:
- ofwel de bedrijfsleider zelf,
- ofwel een medewerker die speciaal voor deze taak aangeduid wordt en die hiervoor de nodige tijd kan vrijmaken.

De mentor moet minsten 25 jaar oud zijn en 5 jaar relevante ervaring hebben. Er is een ruim aanbod aan opleidingen en begeleiding voor de mentor voorzien zodat hij zijn rol goed kan uitvoeren. Bij Cevora kan je als PC200 medewerker terecht voor de volgende opleidingen:
Het ontwikkelingstraject
Bepaal samen met de trajectbegeleider en de student de vaardigheden die hij dient aan te leren tijdens het werkplekleren. Beperk je niet alleen tot technische of beroepsspecifieke competenties. Ook op het vlak van persoonlijke vaardigheden moet de student nog veel leren. Denk maar aan het omgaan met collega’s, klantencontacten , proactiviteit, probleemoplossend denken en zelfstandig werken. Het doel: concrete doelstellingen vastleggen zodat zowel het bedrijf als de student weten waar ze aan toe zijn.
Iedereen mentor
Het begeleiden en opleiden van de student hoeft niet beperkt te blijven tot de mentor. Ook andere medewerkers kunnen hem/haar waardevolle dingen leren. Breng hen dus op de hoogte van de komst van de stagair(e) en bespreek wat er van hen verwacht wordt.

Begeleiding is een job waarin je mensen moet waarderen zoals ze zijn, moet openstaan voor anderen, knowhow moet kunnen doorgeven en echt altijd zen moet blijven.”
Marie-Agnès Verron, trajectbegeleidster bij Cevora
Het onthaal
Het onthaal van een student verschilt in niets met het onthaal van een nieuwe medewerker. ‘Goed begonnen is half gewonnen’ is hier de regel.
Je wil het onthaal van de stagair op een professionele of zelfs originele manier aanpakken. Hoe zorg je ervoor dat de student zich snel thuis voelt in jouw organisatie? Hoe zorg je ervoor dat hij/zij zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan? Cevora geeft je een schat aan tips en tricks over het succesvol onthalen van een nieuwe medewerker. Doe er je voordeel mee!
Wij kiezen voor een win-win voor onze stagaires en het bedrijf. Ze werken aan echte projecten en profiteren van een begeleiding met een mentor. Die helpt hen om autonoom te werken en zo een echte meerwaarde voor het bedrijf te zijn.”
Gilles Tilleul, Training & Development Manager bij Lutosa SA
Niet alleen de stagair leert
Een bedrijf is geen liefdadigheidsinstelling. Je wil als ondernemer ook zelf voordeel halen uit de inspanningen die je levert. In een duaal leertraject is het echter niet alleen de student die bijleert; ook de organisatie en z’n medewerkers kunnen heel wat waardevols leren. Gebruik de objectieve blik van de stagair(e). Laat hem/haar een interessant project uitwerken, iets waar jouw medewerkers anders geen tijd voor hebben bijvoorbeeld. Luister naar zijn/haar kijk op de dingen. Een goede kennisdeling en een open cultuur komen hier goed van pas.